Vorige pagina
Jaar van de Molens 2007

Molens. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met onze geschiedenis en onze cultuur. Hoe zou ons land eruit zien zonder de poldermolens? En zonder industriemolens was Holland in de Gouden Eeuw nooit tot bloei gekomen.
 
Reizend door Nederland zie je overal molens staan: op het platteland, in de polders en langs randen van dorpen en steden.
Met 1200 molens is Nederland altijd fier overeind gebleven als molenland bij uitstek. 600 jaar geleden, in 1407, werd de eerste poldermolen in Holland gebouwd.

Daarom was 2007 het Jaar van de Molens. Er viel heel wat te vieren. Denk alleen al aan de meer dan 1000 molens, stuk voor stuk monument, de honderden vrijwillige molenaars die zich belangeloos in dienst stellen van dit unieke erfgoed en de talloze molenorganisaties die de betrokkenheid bij de molens in ons land ieder jaar vergroten.

Maar er is ook zorg om de molen. Door achterstallig onderhoud en dalende overheidssteun lopen we het risico dat het aantal molens in de toekomst sterk gaat dalen. Van de overgebleven molens zijn er zo'n 450 nodig aan restauratie toe. Daar is 70 miljoen voor nodig. Alle reden voor een landelijke steunactie in 2007. Doel van het Jaar van de Molens is geweest om méér vrienden, leden en geld voor al die verenigingen en stichtingen te genereren, die zich het lot van de molens aantrekken.
 

In Het Jaar van de Molens 2007 werden daarom het hele jaar door verschillende activiteiten, evenementen en festiviteiten op en rond molens georganiseerd. Van theatervoorstellingen tot fanfareconcerten, van molenverhalen vertellen tot een gezellige lunch of diner op de molen. Elke molen had zijn eigen programma.
 

2007: een jaar van festiviteiten

Molen de Weert is gebouwd in 1807. Dat betekende dus dat wij in 2007 het 200-jarig bestaan vierden. In het Jaar van de Molens dus dubbel feest. En dat feest vierden we samen met u!
Het hele jaar door waren er verschillende leuke activiteiten in en rond Molen de Weert.
 
Lees hier meer over 200 jaar Molen de Weert.