Vorige pagina
Waarom molenwieken linksom draaien

Ingezonden door Rob Simons

Waarschijnlijk heeft het meer met gewoonte te maken dan wat anders, want in Duitsland, Denemarken, Polen... staan toch rechtsom draaiende molens. Toch hebben 'molinologen' verklaringen proberen te vinden:
Linksom
1) Wat is linksom? Wat linksom is als je naar de molen kijkt, is rechtsom voor de molenaar die vanuit zijn molen naar buiten kijkt.
2) De balken van het wiekenkruis zouden een wringingskracht in de ene richting beter kunnen weerstaan dan in de andere richting. Omdat de vezels in het hout niet recht zouden lopen maar enigszins spiraalvormig. 
Maar linksomdraaiende spiralen zijn toch niet zo algemeen als gedacht.
3) In het noordelijk halfrond heeft een molenaar het meest te maken met ruimende winden. Dat zijn winden waarvan de windrichting verandert met de klok mee. En tijdens een bui zouden plotselinge windvlagen vaker ruimend invallen, wegens het verschil in windrichting aan de grond en op grotere hoogte. Als de windrichting te ver doordraait, komt het molenlichaam tussen de wind en de wieken en ontstaat er een luwte. De molen moet dan weer naar de wind gezet worden. Bij een linksdraaiende molen en een ruimende wind duurt het langer eer de wieken last krijgen van de luwte. De molen moet dus minder vaak naar de wind gezet worden. Toch bij ruimende wind. Bij krimpende wind is het net andersom, maar krimpende winden komen bij ons minder vaak voor. Groot is het verschil echter niet, want dan zou geen enkele molenaar zo zot zijn om een rechtsom draaiende molen te bouwen. En die zijn gebouwd.
Of de molen nu links draait of rechts, allemaal om het even, als hij er maar geen slag van krijgt.


Denkt te weten waarom de wieken linksom draaien? We horen het graag! Suggesties kunt u kwijt op pagina contact.
Vorige pagina