Vorige pagina
Waarom molenwieken linksom draaien

Ingezonden door Marcel Heirman, molenaar op kaasstrooimolen Heist op den Berg (Belgi)

Reactie op linksom draaien van de molen:
 
Linksom
Waarom de molen links draait ? Dit is alleen belangrijk als een molen ooit een houten as had.
Bij een boom die traag groeit lopen de sapkanalen (nerven) spiraalvormig, en wel naar links.
Waarom: tijdens de lente, het voornaamste groeiseizoen voor een boom staat de zon vrij laag. Dit wil zeggen, de zon draait van oost naar west en zal de boom aan de zuidkant het meest verwarmen. Tijdens deze periode groeien de takken en zijtakjes en bladeren, maar de kant waar het warmer is gaat dit proces veel gemakkelijker dan aan de koude kant. Dus aan de warme kant (zuid komen grotere, en meer, beter ontwikkelde takken en bladeren dan aan de koude noordenkant.
Omdat wij in onze streken doorgaans zuidwesten winden hebben, gaat deze wind een groter windvlak tegenkomen aan de zuidkant van de boom dan aan de noordkant en hierdoor gaat hij trachten de boom rond te draaien. Dit geeft spiraalvormige sapkanalen als gevolg. Als men konstant aan uw schouders wringt en je kan uw voeten niet verzetten, krijg je ook een kromme, gespiraliseerde rug.
Dus een boom draait tegen de zon in, een zonnebloem met de zon mee.
En dit is nu net de reden dat een molen links om moet draaien.
Bij het vangen wordt de as vastgehouden ergens in het midden, de wind blijft trachten de molen rond te draaien en gaat de as opwinden (opspannen) en dit moet in de richting van de spiraal gebeuren (want dan wordt deze sterker). In tegengestelde richting zouden de nerven opengedraaid worden en de as zou breken (scheuren). Daarom gaan we net vr de molen volledig stilstaat de vang weer lossen, zodat de molenas kan doordraaien om zo zijn spanning kwijt te geraken, anders zou door de terugslag en het grote moment van de wieken de as toch nog mogelijk scheuren.
Later werd de as in vele molens vervangen door een stalen as en was de draairichting niet meer belangrijk, maar toch bleef deze links draaien.

Dit is volgens mij de enige reden dat de molen links moest draaien.

Graag een reactie, dank je en vriendelijke molengroeten.


Denkt te weten waarom de wieken linksom draaien? We horen het graag! Suggesties kunt u kwijt op pagina contact.
Vorige pagina