Vorige pagina
Molens in Drenthe

Dankzij inspanningen van Molenstichting Drenthe en het Gilde van Vrijwillige Molenaars, telt Drenthe vandaag de dag nog 36 molens. Zij bepalen het pittoreske gezicht van menig Drents dorp. Enthousiaste vrijwilligers zorgen er samen met een aantal beroepsmulders voor dat de molens regelmatig draaien en malen. Dat is van levensbelang, want juist voor deze monumentale stukken gereedschap betekent rust onherroepelijk roest.
De Hoop - Norg Unieke exemplaren
De provincie Drenthe bezit enkele, voor Nederland unieke molens. De Hoop in Norg werkt met wieken volgens het Bilau-systeem. Door de gestroomlijnde metalen wieken, die lijken op vliegtuigvleugels, is het gebruik van zeilen overbodig.

< Korenmolen De Hoop, Norg.

De Sterrenberg in Nijeveen heeft een zogenaamde windroos, die ervoor zorgt dat de wieken steeds op de wind gericht staan. JaloezieŽn in de wieken van deze molen vervangen de algemeen gebruikelijke zeilen. Ook de Paiser Meul in Peize heeft dergelijke wieken.

Verreweg de meeste Drentse molens zijn korenmolens. De Wachter in Zuidlaren en Woldzigt in Roderwolde kunnen echter zowel graan malen als olie slaan.
Ten slotte zijn er in de provincie Drenthe twee tjaskers (Zeijen en Grolloo) en een poldermolen (De Boezemvriend in De Groeve) te vinden. Beide types werden ingezet voor de afwatering van het land.

Molenstichting Drenthe

De Molenstichting Drenthe maakt zich sterk voor het behoud van de nog bestaande molens in de provincie.
Om de vrije windvang van molens veilig te stellen en zonodig te verbeteren, houdt de Molenstichting Drenthe zaken als landschapsinrichting en stads- of dorpsuitbreiding, nauwlettend in de gaten.

Vorige pagina