Vorige pagina

Midwinter Nachtmalen 2003: een marathon

Op de valreep van het jaar 2003 zijn de molenaars van Molen de Weert er extra flink tegenaan gegaan! Om een oud molenaarsgebruik nog eens te beleven, organiseerden zij een heuse 24 uurs nachtmaalmarathon.

Dit zogenaamde nachtmalen gebeurde vroeger veel vaker. Niet uit luxe maar uit pure noodzaak. Er moest geproduceerd worden om de bevolking te voeden en de molenaar was de enige die tarwe kon vermalen. Windstille dagen en windstille periodes van enige weken kwamen geregeld voor. Kwam er uiteindelijk voldoende wind, dan gingen de molenaars snel aan het werk. Indien nodig werd er dag en nacht achtereen gemalen om de duizenden kilo's tarwe of andere graansoorten te verwerken tot meel.

Meer over nachtmalen leest u hier

Leuk voor iedereen! Om deze oude - en vaak noodzakelijke - traditie nog eens 'aan den lijve' te ondergaan, begonnen de mannen op 29 december om 18.00 uur 's avonds aan hun bijzondere avontuur.
Onder de noemer Midwinter Nachtmalen werkten ze tot 30 december 18.00 uur, dus 24 uren achtereen, bij toerbeurt op de molen. Hierbij kregen zij spontane hulp van een tiental collega-molenaars uit de regio.
Ook 's nachts draaiden de wieken en werd er gemalen. Tenminste, op die momenten dat er voldoende wind was. En dat laatste viel helaas wat tegen. Desondanks was er veel te doen en voor bezoekers veel te zien.
Tot in de late uurtjes waren er demonstraties van het pure ambachtelijke werken in een molen.
Het builen van het meel
Heerlijke knieperties Tussen de werkzaamheden door maakten de molenaars zich extra verdienstelijk met het bakken van echte Drentse knieperties. Ook bakten ze heerlijke kruidkoeken en verschillende soorten brood, allemaal van eigen molenmeel.
Over aandacht hadden de molenaars niet te klagen. Doorlopend waren er bezoekers, soms hele gezinnen tegelijk.
Gerard Voogd, voorzitter van Molen de Weert, was een tevreden man. Aan het eind van de marathon zat hij in de bijna leeg verkochte molenwinkel.
Wel steile trappen in zo'n molen Gerard Voogd in de molenwinkel
Veel publiek bij de miniaturen In de molen was ook een verzameling kleine stoommachines tentoongesteld. Dirk Krotje, de bouwer van deze echt werkende miniaturen, vertelde enthousiast over zijn prachtige hobby.
Alle deelnemers van het Midwinter Nachtmalen 2003 op een rijtje:
Jerry Vondeling
Jan Rossing
Jan Schenkel
Arjan de Lange
Bert de Ruiter
Hans Hoekman
Gerard Vos
Meint Noordhoek
Erwin de Jonge
Werny de Koning
Bram de Graaf
Hans Valkenhof
Kees Vanger
Bertel Zomer
Albert Kreulen
Albert van der Werf
Arnoud van der Mheen
Aalt Mulder
Bertus van Dijk
Gerard Voogd
Dirk Krotje
De Zwaluw - Hoogeveen
De Vlijt - Meppel
De Zaandplatte - Ruinen
De Zwaluw - Hasselt
De Star - Balkbrug
De Star - Balkbrug
De Star - Balkbrug
De Vlijt - Diever
De Wieker Meule - De Wijk
De Wieker Meule - De Wijk
Korenmolen - Halvelte
De Zwaluw - Hoogeveen
De Weert - Meppel
De Weert - Meppel
De Weert - Meppel
De Weert - Meppel
De Weert - Meppel
De Weert - Meppel
De Weert - Meppel
De Weert - Meppel
Miniaturen stoommachines
Vorige pagina