Vorige pagina
Kees Vanger uitgeroepen tot 'Prikker van het Jaar 2007'
 
Na hun zoektocht voor een elektrische maalstoel wilden molenaars Kees Vanger, Bertel Zomer en Erwin de Jonge weer terug rijden naar Meppel.
Op dat moment kreeg Bertel een nogal geheimzinnig telefoontje: of ze wel zo snel mogelijk door wilden rijden naar houtzaagmolen 'De Rat' in IJlst. Daar was een feestje van molenliefhebbers aan de gang en de drie heren waren zeer gewenst...
Hieronder de berichtgeving vanuit IJlst

 
Molenaar Kees Vanger is zondagmiddag 1 juli 2007 tijdens Startpagina's DotKomWeekend uitgeroepen tot Prikker van het Jaar 2007. De Meppelaar werd door velen geroemd vanwege zijn aandeel in de totstandkoming van de molenbaardendatabase en Powerpointpresentaties met een hoge educatieve waarde. Uit handen van de moderators van het molenprikbord ontving Kees Vanger in houtzaagmolen "De Rat" te IJlst een ouderwets prikbord met daarop enkele van z'n bijdragen van de afgelopen jaren.

Op het verzoek te nomineren voor de tweede Prikker van het Jaarverkiezing is afgelopen weken massaal gereageerd. Uit de inhoud van de vele postzakken en volle emailbussen staken vier namen met kop en schouders boven de rest uit!

En van de veelgenoemde genomineerden betrof Aad Schouten, een bevlogen verteller en enthousiast molenaar die een groot aandeel heeft geleverd in de oplevering van de Jonge Sophia. Zijn bijdragen op het prikbord, al zijn dat er niet heel veel, zijn herkenbaar door de grote waarde en voorzien van een behoorlijke vleug humor, hij weet altijd op boeiende wijze dingen duidelijk te maken.
Mark den Boer is in staat een historische en hedendaagse kijk op de wereld van de molen te combineren. Zijn bijdragen zijn zonder uitzondering boeiend.
Jos van Schooten schrijft boeiende stukken over paltrokmolens over met name molenopleidingen. Veel bijdrages hebben betrekking op opleidingsweetjes!

Tot zover de nummers twee, drie en vier van de top vier.

De overgrote meerderheid aan stemmen gaat uit naar een man die omstreeks zijn achttiende in Holwerd aan zijn opleiding begon bij opleider Van Tilburg. Vijf jaar draaide hij op de Grote Molen in Marrum met een grote groep collega-molenaars.
Een verhuizing naar Meppel luidde vijftien molenloze jaren in. 'Want er waren zoveel andere leuke dingen!' Omstreeks 1999 begon het molenbloed toch weer door de aderen te kolken! De korenmolen die plaats maakte voor een poldermolen was even wennen voor de waterpezer. 'Want ik wist helemaal niks van malen, meel of griezen!'
Er volgde een stage van een half jaar, de basiscursus werd herlezen en de Wieker Meule vormde voor twee jaar het domein van de kersverse korenmolenaar. Inmiddels werd een prachtige molen in Meppel herbouwd met de naam De Weert. Tot op de dag van vandaag wordt er trouw op gemalen.

Ondertussen werd met Meint Noordhoek van De Vlijt te Diever, een opleiding opgestart om ervoor te zorgen dat het stokje wordt doorgegeven aan nieuwe lichtingen molenaars. Er werd tevens een tiental tot de verbeelding sprekende powerpointpresentaties voor de theorieavonden gelanceerd.
 
Quote van een prikker: 'Ik leer er echt hartstikke veel van, zij vormen een geweldig naslagwerk! Voorts heeft hij ook regelmatig andere boeiende berichten op het prikbord staan die ik ook met heel veel leesplezier lees.'

De laatste loot aan de boom vormt de indrukwekkende collectie molenbaarden. Met gigantisch veel plezier wordt de collectie dagelijks geraadpleegd door vele prikbordbezoekers.

De meeste stemmen gaan dus uit naar een man die vanmiddag gelukkig bereid werd gevonden een kleine omweg te maken. Om eens een keer een cht prikbord in ontvangst te nemen met een collage van berichten uit de periode 2001 tot en met 2007:

Onze felicitaties gaan uit naar:
Kees Vanger.
Prikker Kees
 
Vorige pagina