Vorige pagina
Brood bakken met een broodbakmachine

Door de opkomst van de broodbakmachine is het zelf brood bakken erg populair geworden.
Steeds meer enthousiaste thuisbakkers komen naar Molen de Weert om meel te kopen. Hiervoor hebben wij een ruim assortiment meelproducten.
Een beetje ervaren zelfbakker(ster) is in staat om een zeer smakelijk brood te bakken. Bovendien is het gewoon erg leuk om te doen, zeker met een broodbakmachine die het lastige kneden en het gevoelige rijsproces uit handen neemt. Ook de geur van een afgebakken brood doet je 's morgens al snel nieuwsgierig het bed uit vliegen.
Toch blijkt brood bakken niet vanzelf te gaan, ondanks al die alle mooie machines. Daarom willen wij als molenaars van Molen De Weert uit Meppel u graag wat uitleg geven over onze meelproducten en het broodbakken met een machine.
Kijk vooral even naar onze algemene opmerkingen bij het gebruik van een broodbakmachine.

Graan
Voor gewoon brood gebruikt men meel van tarwe, want tarwe bevat van alle graansoorten de meeste gluten. Deze gluten zijn nodig voor het rijzen van het meel.
Meel noemen wij volkorenmeel. Dit is het meel dat overblijft wanneer de volle tarwekorrels tussen de molenstenen zijn gemalen. Meel van de molen wordt dus tussen twee stenen in een keer vermalen en is vaak wat "graniger" dan meel uit de fabriek. Bovendien is ons maalproces veel korter (ongeveer 1 minuut) dan machinaal gemalen meel.
Fabrieksmeel wordt met walsen in 16 tot 22 passages gemalen en is wel meer dan 20 minuten "onderweg". Hierbij wordt het gemalen meel na iedere maalbeurt afgezogen en gezeefd. Naderhand mengt men deze gezeefde meelsoorten weer samen tot diverse meel- en bloemproducten. Dus precies andersom dan het maalproces op een molen!
Molenmeel behoudt, juist door het korte maalproces, zijn aroma beter dan het fabrieksmeel.
Verder maken wij zelf bloem op de molen. Dit doen wij met een buil. Bloem is gezeefd (gebuild) volkorenmeel. Het is wit van kleur. De zemelen en de griezen worden uit het volkorenmeel gezeefd.


Vocht
In vele receptenboekjes wordt vaak uitgegaan van melkpoeder of melk. Dit geeft een wat vollere smaak, zegt men. Ook zou het brood langer vers moeten blijven, maar dit effect valt vaak tegen.
Als u met een timer werkt, moet u met verse melk oppassen. Water geeft een frissere smaak. Gebruik niet te koud water. Zorg ervoor dat het op kamertemperatuur is. Voer de waterhoeveelheid zo hoog mogelijk op (vooral molenmeel kan wel wat extra water hebben, omdat het vaak wat grover is). Wordt het brood te klef, ga dan met kleine stapjes terug. Noteer de hoeveelheden. Werk volgens een standaard procedure. Verander niet meer dan één ding tegelijk. Als u een keer een goed recept hebt, niet meer veranderen!
Om de wateropname te verbeteren, zeker met het grovere volkorenmeel, kan u het beste het meel met een deel van het vocht enkele uren laten weken. De gist en de rest van de bestanddelen pas toevoegen bij het begin van het programma van de machine.


Zout
Zout is een broodverbeteraar. Toevoegen naar eigen behoefte. Zout mag niet rechtstreeks  in aanraking komen met gist (vooral bij het werken met de timer komt dit erg precies).

Suiker
Suiker voedt de gist en verbetert de smaak.

Vet
Vet is ook een broodverbeteraar. Het aandeel boter, margarine, vloeibare boter mag best wel hoger zijn dan 2%. Olijfolie en zonnebloemolie kan ook.

Gist
Verse bakkersgist werkt iets beter dan korrelgist, maar is bederfelijk. Het moet in de koelkast bewaard blijven. Met een mes mag u bakkersgist niet aanraken. De hoeveelheden bakkersgist zijn groter dan de ook goed te gebruiken gedroogde korrelgist (2½ keer zoveel).
Korrelgist luchtdicht, droog en koel bewaren. In de koelkast, maar het wordt ook wel in de diepvries bewaard. Korrelgist verliest na verloop van tijd wel z’n rijskracht, wat u kunt opvangen door de hoeveelheden iets op te voeren.

Glutenpoeder

Ter verhoging van rijskracht van het deeg wordt ook vaak glutenpoeder aan het meel toegevoegd. Vooral bij broodbakmachines is het effect heel groot. Per 500 gram meel ongeveer 7 gram glutenpoeder toevoegen en het brood rijst uitstekend. Ook zijn er thuisbakkers die vitamine C toevoegen aan het meel (brood rijst beter).

Algemene opmerkingen bij gebruik van een broodbakmachine
* Gebruik niet de schepjes van de fabrikant, maar weeg alles nauwkeurig af.
* Schrijf vooral in het begin de gebruikte hoeveelheden op en zoek net zolang tot het resultaat goed is.
* Het korte programma voldoet vaak beter dan het lange.
* Zorg voor een tochtvrije, niet te koude ruimte en houdt de ingrediënten (en de machine) op kamertemperatuur.
* Haal het brood binnen 20-30 minuten uit de machine, omdat anders de onderzijde nat wordt door condensvorming.
* Werk volgens een standaard procedure en verander niet meer dan één ding tegelijk.
* Als u een keer een goed recept hebt, niet veranderen.
* Vooral het wat grovere molenmeel reageert soms anders dan diverse meelsoorten uit de winkel.
* Broodbakken blijft iets mysterieus hebben. Maar mocht u de volle broodsmaak en de overheerlijke geur na het zelfgebakken brood te pakken hebben, dan is het in ieder geval de moeite waard om de trappen van Molen de Weert te bestijgen en te vragen naar het ambachtelijk gemalen molenmeel.
(elke zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur).
Ruime keuze in molenaarsproducten

Graag tot ziens en veel broodbakplezier toegewenst door de molenaars van Korenmolen de Weert in Meppel.
Vorige pagina