Vorige pagina
Molenaarsrecept voor
feestelijke oliebollen
Het recept van de molenaar

Oliebollen ken je natuurlijk. Van die lekkere goudgele bollen, mt of zonder rozijnen. Maar net wat je zelf het liefste hebt.
En oliebollen hoef je heus niet alleen te eten op de kermis of met de jaarwisseling. N, ook met je verjaardag bijvoorbeeld is het een geweldig lekkere traktatie. Probeer maar eens. Iedereen zal smullen, reken maar!

Voor ongeveer 40 feestoliebollen heb je dit nodig:
- Een kilo tarwebloem (molenmeel).
- Halve liter melk.
- Kwart liter water.
- Een ei.
- Een dikke appel.
- 300 gram rozijnen/krenten
- 40 gram droge korrelgist.
- Twee eetlepels basterdsuiker.
- Een theelepel zout.

Zo ga je te werk:
- Was de krenten en rozijnen en laat ze uitlekken.
- Maak de melk lauw en laat het gist hierin oplossen.
- Doe de bloem in een diepe kom en maak er een kuiltje in.
- Giet al roerende de melk bij de bloem in de kom.
- Roer het ei door het beslag.
- Rasp de appel door het beslag.
- Doe nu de rozijnen/krenten, de basterdsuiker en het zout erbij.

Nu ga je flink roeren, terwijl je er met kleine scheutjes het (lauwe) water bij doet. Net zoveel water gebruiken totdat je een mooi glad beslag hebt. Het beslag moet eigenlijk aan de lepel blijven plakken.

Pak een theedoek en maak deze vochtig (niet kletsnat dus). Leg de doek over de kom en zet hem op een warme plek.
Nu mag je even spelen, tv kijken of je moeder helpen de keuken weer toonbaar te maken, want het beslag moet een uur rijzen. Niet aankomen of stiekem kijken, anders mislukt het rijzen!

Na dit uur vol spanning gaan we weer aan de slag:
Maak olie in een pan z heet dat ze nt begint te dampen. In een frituurpan gaat het ook prima. De olie moet ongeveer 190 graden zijn.
Pak nu twee eetlepels en doop ze even in de hete olie (voorzichtig!). Schep de ene lepel vol beslag. Laat met behulp van de andere lepel het beslag in de olie glijden. Bak de oliebollen aan alle kanten gaar en lichtbruin (ongeveer 5 minuten). Laat ze goed uitlekken in een pan waarin je wat keukenpapier hebt gedaan.
Pak nu een grote schaal en stapel de oliebollen keurig op elkaar.
Zo, nu nog even wat poedersuiker er op strooien en... klaar is Kees.
Smullen maar!
Vorige pagina