Vorige pagina
Molenaarsrecept voor
feestelijke appelflappen
Het recept van de molenaar

Net als oliebollen kun je natuurlijk ook appelflappen maken. Al is het hartje zomer, maakt niks uit! Met dit recept maak je een hele schaal vl van die lekkere flappen. Op een feestje zul je hiermee scoren, zeker weten!

Voor zo'n 40 feestflappen heb je dit nodig:
- 500 gram bloem (molenmeel).
- Halve liter melk.
- Vier dikke appels.
- Een half ei.
- 50 gram droge korrelgist.
- Een eetlepel basterdsuiker.
- Halve theelepel zout.
- Een theelepel kaneel.

Zo ga je te werk:
- Maak de melk lauw en laat het gist hierin oplossen.
- Doe de bloem in een diepe kom en maak er een kuiltje in.
- Giet al roerende de melk bij de bloem in de kom.
- Roer het halve ei door het beslag.
- Doe nu de basterdsuiker, het zout en kaneel erbij.

Nu ga je flink roeren totdat je een mooi en glad beslag hebt. Als het te dik is kun je er een klein scheutje lauw water bij doen. Het beslag moet eigenlijk worden als dikke yoghurt.

Pak een vochtige theedoek en leg deze over de kom. Zet de kom op een warme plek en laat het beslag een uur rijzen. Niet aankomen of stiekem kijken, anders mislukt het rijzen!

Na eerst een beetje opgeruimd te hebben gaan we verder:
- Boor het klokhuis uit de appels.
- Schil de appels en snijd ze in plakken van bijna een centimeter dik.
- Maak olie in een pan of frituurpan z heet dat ze nt begint te dampen. De olie moet ongeveer 190 graden zijn.

Nu zijn we klaar voor het echte werk:
Rijg een schijf appel aan de steel van een houten pollepel en haal hem door het beslag. Hij moet helemaal koppie onder. Laat het overtollige beslag er aflopen. Laat nu de schijf appel voorzichtig in de hete olie glijden. Aan beide kanten mooi goudbruin laten worden.
Laat de gebakken flappen goed uitlekken op keukenpapier. Dan op een platte schaal leggen en flink bestrooien met poedersuiker.
En wil je op je feestje helemaal de blits maken? Rijg dan een serie feestflappen aan een pollepel en deel ze n voor n uit aan de feestvierders.

Succes gegarandeerd!
Vorige pagina