Vorige pagina
Recept van de molenaar

Oliebollen "De Weert"
Deze pagina printen

Rond de jaarwisseling van die echte Hollandse oliebollen eten, een goede traditie. Heerlijke goudgele bollen, mét of zonder rozijnen. Maar net wat u wilt.
Met dit recept maakt u zo'n 40 oliebollen waarvan iedereen zal smullen.
Benodigdheden:
- Een kilo molenaars tarwebloem.
- Halve liter melk.
- Kwart liter water.
- Een ei.
- Een dikke appel.
- 300 gram krenten en/of rozijnen.
- 40 gram droge korrelgist.
- Twee eetlepels basterdsuiker.
- Een theelepel zout.
Oliebollen van de molenaar
Bereidingswijze:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Was de krenten en rozijnen en laat ze goed uitlekken.
- Maak de melk lauw en laat het gist hierin oplossen.
- Doe de bloem in een diepe kom en maak er een kuiltje in.
- Giet al roerende de melk bij de bloem in de kom.
- Roer het ei door het beslag.
- Rasp de appel door het beslag.
- Doe nu de rozijnen/krenten, de basterdsuiker en het zout erbij.

Nu flink roeren, terwijl u er met kleine scheutjes het (lauwe) water bij doet. Net zoveel water gebruiken totdat er een mooi glad beslag ontstaat. Het beslag moet eigenlijk aan de lepel blijven plakken.
Dek de kom af met een warme, vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plek een uur rijzen.

Maak olie in een pan zó heet dat ze nèt begint te dampen. In een frituurpan gaat het ook prima. De olie moet ongeveer 190 graden zijn.
Pak nu twee eetlepels en doop ze even in de hete olie. Schep de ene lepel vol beslag. Laat met behulp van de andere lepel het beslag in de olie glijden. doe dit met een enigszins ronddraaiende beweging, zodat de bollen rond worden en geen slierten krijgen. Bak de oliebollen rondom gaar en lichtbruin (ongeveer 5 minuten). Boven de pan even laten uitlekken en daarna in een schaal leggen met onderin wat keukenpapier.
Strooi er voor het opdienen poedersuiker over.
Namens de molenaars van Molen de Weert:
Vorige pagina