Vorige pagina
Recept van de molenaar

Nieuwjaarsrollechies "De Weert"
Deze pagina printen

Nieuwjaarsrollechies heten niet voor niets zo. Al in vroeger tijden maakte men deze heerlijke, knapperige rolletjes om op nieuwjaarsdag te kunnen trakteren.
Vroeger bakte men de rollechies in een wafelijzer boven de open haard. Tegenwoordig gebruiken we een elektrisch wafelijzer (kniepertiesijzer).
Met dit originele recept van de molenaar maakt u ongeveer 200 rollechies.
Benodigdheden:
- 500 gram molenaars tarwebloem.
- 400 gram (witte) basterdsuiker.
- 250 gram (room)boter.
- 2 eieren.
- 1 zakje vanillesuiker.
- 1 theelepel kaneel.
- 1 theelepel zout.
- 1 borrelglaasje jonge jenever (!)
Nieuwjaarsrolletjes
Bereidingswijze:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Laat de boter smelten, maar zorg dat deze niet te warm wordt.
- Meng de basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel en zout erdoor.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop alles tot een luchtig beslag.
- Giet voorzichtig roerend de jenever erbij.
- Meng de bloem nu al roerende door het beslag.
- Het beslag moet dikvloeibaar zijn. Zonodig wat lauw water toevoegen.

Laat nu het geheel minstens twee uur rusten. Voor echt smakelijke rollechies is het beter om het deeg een nacht in de koelkast te laten rusten.

Het bakken:
Laat het wafelijzer heet worden. Giet met een juslepel een beetje beslag op het midden van het wafelijzer en sluit het. De hoeveelheid beslag en de temperatuur van het ijzer moet u proefondervindelijk bepalen. De baktijd is doorgaans minder dan 1 minuut. De wafeltjes moeten uiteindelijk stevig zijn, maar mogen niet aanbranden.
Haal het gebakken wafeltje met een mes van het ijzer en leg deze op een keukenplank. Rol het wafeltje, terwijl het nog warm is, voorzichtig om de steel van een pollepel. Schuif het wafeltje nu voorzichtig van de steel en laat het afkoelen. Voila: uw zelfgebakken nieuwjaarsrollechies!

Serveertip:
Voor het opdienen de rollechies vullen met slagroom of ijs. Heerlijk!
Namens de molenaars van Molen de Weert:
Vorige pagina