Vorige pagina
Recept van de molenaar

Suikerbrood "De Weert"
Deze pagina printen

Benodigdheden:
- 500 gram bloem.
- 7 gram droge korrelgist.
- 150 gram suikerklontjes (of suikergrein).
- 25 gram boter of margarine.
- 1 eetlepel suiker.
- 2 theelepels zout.
- 2 theelepels kaneel.
- 325 ml. melk.
Bereidingswijze:
Los de gist op in de lauw gemaakte melk.
Doe bloem, zout, kaneel en de boter in een kom en roer alles door elkaar.
Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de melk.
Vanuit het midden roeren en dan 10 tot 15 minuten kneden. Het deeg is goed als het soepel en elastisch is.
Het deeg 1 uur op een warme plaats (circa 25 graden) laten rijzen onder een vochtige doek.
Op een met bloem bestoven aanrecht het deeg flink doorkneden en uitrollen tot een grote lap.
Verdeel de suikerklontjes of de suikergrein over de lap deeg.
Vouw de lap deeg in drieŽn en druk hem plat.
Rol de lap deeg nu stevig op tot een deegworst.
Leg de deegworst met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
Laat het deeg nu nog een half uur narijzen onder een vochtige doek.
Strooi een eetlepel suiker boven op het deeg.
Bak het brood ongeveer 40 minuten op een rooster in de voorverwarmde oven op een temperatuur van 220 graden (gas stand 5). Gaar brood heeft een holle klank als u er stevig tegen tikt.
Na het bakken het brood met water bestrijken, uit de vorm nemen en op een rooster laten afkoelen.
Tip:
Varieer eens door tegelijk met de suikerklontjes ook twee eetlepels stroop toe te voegen. Dit zorgt voor een nůg vollere smaak!
Opm:
In plaats van suikerklontjes of suikergrein kunt u ook parelsuiker gebruiken. Dit is zeer harde samengeperste kristalsuiker, die niet smelt tijdens het bakken.
Namens de molenaars van Molen de Weert:
Vorige pagina