Vorige pagina
Recept van de molenaar

Vloerbrood "De Weert"
Deze pagina printen

Benodigdheden:
- 500 gram volkorenmeel.
- 6 gram droge korrelgist.
- 10 gram boter of margarine.
- 1 eetlepel suiker.
- 2 theelepels zout.
- 150 ml. water.
- 175 ml. melk.
Bereidingswijze:
Los de gist op in de lauw gemaakte melk en het water.
Roer de suiker erdoor en laat het een paar minuten rustig staan.
Doe meel, zout en de boter in een kom en roer alles door elkaar.
Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de melk en het water.
Vanuit het midden roeren en dan 10 tot 15 minuten kneden. Het deeg is goed als het soepel en elastisch is.
Het deeg 1 uur op een warme plaats (circa 25 graden) laten rijzen onder een vochtige doek.
Op een met bloem bestoven aanrecht het deeg nu weer flink doorkneden tot alle lucht er uit is.
Maak van het deeg een broodvorm, langwerpig of bol.
Leg de vorm op een ingevette bakplaat (of op bakpapier) en snij de bovenkant enige malen in.
Doe de oven aan op de laagste stand en laat het deeg in de oven een half uur narijzen tot het volume bijna verdubbeld is.
Zet nu de oven op een temperatuur van 180 graden (gas stand 3) en bak het brood gaar in ongeveer 45 minuten. Gaar brood heeft een holle klank als u er stevig tegen tikt.
Na het bakken het brood met water bestrijken en op een rooster laten afkoelen.
Tip:
Varieer eens door tijdens het mengen een paar eetlepels maanzaad en/of sesamzaad toe te voegen. Erg lekker!
Namens de molenaars van Molen de Weert:
Vorige pagina