Vorige pagina
Recept van de molenaar

Volkorenbrood "De Weert"
Deze pagina printen

Benodigdheden:
- 500 gram volkorenmeel.
- 6 gram droge korrelgist.
- 10 gram boter of margarine.
- 1 eetlepel suiker.
- 2 theelepels zout.
- 350 ml. melk.
Bereidingswijze:
Los de gist op in de lauw gemaakte melk.
Roer de suiker erdoor en laat het een paar minuten rustig staan.
Doe meel, zout en de boter in een kom en roer alles door elkaar.
Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de melk.
Vanuit het midden roeren en dan 10 tot 15 minuten kneden. Het deeg is goed als het soepel en elastisch is.
Het deeg 1 uur op een warme plaats (circa 25 graden) laten rijzen onder een vochtige doek.
Op een met bloem bestoven aanrecht het deeg nu weer flink doorkneden tot alle lucht er uit is.
Maak een dikke plak van het deeg, rol het op en leg het met de naad naar beneden in een ingevet bakblik. Doe de oven aan op de laagste stand en laat het deeg in de oven een half uur narijzen.
Zet nu de oven op een temperatuur van 200 graden (gas stand 4) en bak het brood gaar in ongeveer 40 minuten. Gaar brood heeft een holle klank als u er stevig tegen tikt.
Na het bakken het brood met water bestrijken, uit de vorm nemen en op een rooster laten afkoelen.
Tip:
Varieer eens door het deeg nét voor het bakken nat te maken met geklutst ei en hierop een paar eetlepels sesamzaad te strooien. Erg lekker!
Namens de molenaars van Molen de Weert:
Vorige pagina