Vorige pagina
Een geslaagde examendag op Molen de Weert

Maandag 20 oktober zijn op Molen de Weert weer examens afgenomen door de Vereniging De Hollandsche Molen. En... al de vier kandidaten zijn geslaagd!
Daarmee hebben ze de bevoegdheid gekregen zelfstandig een molen te bedienen. Namens iedereen van Molen de Weert: van harte gefeliciteerd!
 

De volgende molenaars hebben laten zien wat ze waard zijn: Jan Vermeulen uit Amersfoort, Rob Ruitenbeek uit Nieuwegein, Arend Bijker uit Nijeveen en Margreet Versteeg uit Roderwolde.

De laatste twee zijn bekenden uit deze buurt: Arend Bijker draait op Molen de Sterrenberg in Nijeveen. Margreet Versteeg is de vrouw van Arnoud van der Mheen. Hij heeft een aantal jaren gelest en gedraaid op Molen de Weert. Samen wonen en werken ze nu op de schitterende oliemolen Woldzigt in Roderwolde.

Examencommissie van De Hollandsche Molen bestond uit: dhr M. den Boer,
dhr W. Meerkerk, dhr H.P.A. van Erve, mevr. C.C. Nieuwenhuis, dhr S.A. Pot en dhr J. Meessen.
 
 

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgt verspreid door het hele land de opleiding voor molenaars. Molen de Weert is al geruime tijd officieel opleiding- en instructiemolen. Molenaar Kees Vanger is een van de instructeurs en start elk najaar met een serie theorieavonden voor MIO's, oftewel Molenaars In Opleiding. Aan de hand van veel foto's, tekeningen en theoretische leerstof worden aankomende molenaars wegwijs gemaakt in molenland. Niet alleen over de verschillende soorten molens, maar ook de techniek, de constructie, onderhoud etc. Ook kennis van het weer is erg belangrijk.
Molenaar worden doe je niet zomaar even. Daar komt veel bij kijken. Daarom wordt tijdens de opleiding veel waarde gehecht aan het opdoen van praktijkervaring op verschillende molens en onder verschillende weersomstandigheden.

De hele opleiding is erop gericht dat vrijwillige molenaars op een verantwoorde wijze met molens draaien. De gemiddeld twee jaar tijd vergende opleiding wordt daarom afgesloten met een officieel examen. Cursisten die slagen zijn bevoegd om zelfstandig een molen te bedienen. En dat moet ook wel, een molen heeft niet alleen als monument een grote waarde, vaak is de herbouwwaarde al een bedrag van ruim een half miljoen euro!
 

Vorige pagina