Vrijwilligers

Molen de Weert kent al van voor de herbouw veel vrijwillige medewerkers: het stichtingsbestuur, de molenaars, molenaars in opleiding en vele anderen. Al deze vrijwilligers spenderen, ieder op hun eigen terrein, vele uren aan het welzijn en in stand houden van "hun molen".
Het zijn vooral de molenaars die direct contact hebben met bezoekers. Zij zorgen voor rondleidingen, geven tekst en uitleg over de molen en hun mooie vak en geven demonstraties.
Daarnaast zijn ze ook menig uur kwijt aan het noodzakelijke onderhoud. De ene keer moet de kruivloer worden gesmeerd, de andere keer worden de wieken gecontroleerd of worden de zeilen vervangen. Kortom, op een molen is altijd wel wat te doen.
Momenteel beschikt Molen de Weert over drie gediplomeerde molenaars. Daarnaast zijn er nog enkele MIO's, oftewel Molenaars In Opleiding wat hopelijk leidt tot meer gediplomeerde molenaars. 

Openingstijden: zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Op de zaterdag zijn altijd een of meerdere molenaars aanwezig. Op die dag en bij voldoende wind natuurlijk, draait en maalt de molen volop. Dan is het een en al bedrijvigheid. Schitterend om te zien!
U bent van harte welkom. Zie dan het draaien van de grote wieken met hun fiere zeilen en kijk en luister naar de immense houten tandwielen die zo kunstig in elkaar grijpen. Dan zie je met eigen ogen hoe het koren wordt gemalen tussen die enorme zware maalstenen. Zeer imposant!
Stap gerust eens binnen. Misschien, ja heel misschien, wordt u dan ook gegrepen door het "molenvirus": vrijwilliger worden of, nog mooier, zélf molenaar worden. En wie weet hangt dan over een poosje ook úw molenaarspet tussen die anderen...   


Molenaar worden

Molen de Weert heeft de officiële status van opleiding- en instructiemolen.
Elk najaar starten we met een serie theorieavonden voor MIO's, oftewel Molenaars In Opleiding. Met behulp van een beamer en aan de hand van veel foto's en tekeningen worden belangstellenden voor het molenaarsvak wegwijs gemaakt in molenland.

Deze boeiende theorieavonden zijn telkens op de tweede woensdagavond van de maand. De lessen worden gegeven door Bertel Zomer, in samenwerking met Wim Degeling.


Aan de lessen zijn geen kosten verbonden.

Interesse?

Voelt u iets voor een cursus voor vrijwillig molenaar?
En uiteindelijk toetreden tot het Gilde van Vrijwillige Molenaars?
Dan bent u van harte welkom!
Aanmelden voor deelname via het contactformulier



Donateurs

Onze vrijwilligers spenderen menig uur aan het onderhoud en zorgen dat de molen regelmatig in bedrijf is. Dat is fantastisch!
Maar ook voor Molen de Weert geldt dat er jaarlijks veel vaste kosten zijn om de molen te onderhouden. Daarbij komen ook nog eens de hoge kosten voor verzekeringen, gemeentelijke belastingen en  aanschaf van materialen. Al met al praten we over vele duizenden euro's. Elk jaar weer. En wat velen niet weten is dat de molen zich volledig zelf moet bedruipen en geen cent subsidie krijgt. Slechts voor het onderhoud kan voor 60% een beroep worden gedaan op het Restauratie fonds omdat het een monument betreft. Maar die andere 40% dient wel zelf opgebracht te worden!

 "Alleen de wind is gratis", zeggen we vaak. En zo is het maar net. 
Daarom kunnen wij uw steun goed gebruiken! Met uw bijdrage helpt u Molen de Weert draaiende te houden. Als donateur hebt u ook een streepje voor: met regelmaat krijgt u onze nieuwsbrief en ontvangt u uitnodigingen voor bijzondere activiteiten, speciale demonstraties en rondleidingen.
Belangrijk om te weten: Molen de Weert heeft als Rijksmonument de status van culturele ANBI.
Voor donateurs van een culturele ANBI geldt een extra giftenaftrek. (meer info)

Met onderstaand formulier kunt u zich opgeven als donateur van Molen de Weert
Wilt u geen jaarlijkse donatie doen, maar een (eenmalige) gift. Deze kunt u richten aan:

Steunfonds Molen de Weert
IBAN: NL48 INGB 0007 5339 22


Na uw inschrijving als donateur ontvangt u van ons een bevestiging
met de informatie voor de betaling van uw bijdrage.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.